1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

Τους αγώνες διοργανώνουν η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, την Ένωση Γονέων της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, τα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία 21ο και 109ο (Θεοχάρη & Μαρίας Μαναβή), με την υποστήριξη της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομών Θεσ/νίκης – Χαλκιδικής.

 

  1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Μαθητές-τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις εξής επτά (7) κατηγορίες μαθητών και μαθητριών:

 

Α.Α. ΤΑΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1. Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
2. Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
3. Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
4. Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
5. Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
6. ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
7. Α΄ Β΄ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

  

Για να διεξαχθεί το τουρνουά μιας κατηγορίας θα πρέπει να απαρτίζεται από τουλάχιστον οκτώ (8) συμμετέχοντες. Σε διαφορετική περίπτωση είναι δυνατόν να αποφασιστεί συγχώνευση γειτονικών κατηγοριών.

 

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ενημέρωση των σχολείων αποτελεί ευθύνη της Δ΄ Κοινότητας και οι δηλώσεις συμμετοχής σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρότυπο μπορούν να αποσταλούν από τα Σχολεία με email, στη διεύθυνση d-koinotita@thessaloniki.gr, από τις  04 ως τις 06 Δεκεμβρίου 2017.

 

  1. ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων των 21ου & 109ου Δημοτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης (Συγκρότημα ΜΑΝΑΒΗ), Τσέλιου και Τσιαπάνου γωνία, Άνω Τούμπα.

 

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Κυριακή 10/12/2017 με ώρα έναρξης 10:45 πμ. Θα πραγματοποιηθούν 5 ή 6 γύροι ανάλογα με τις συμμετοχές. Επιβεβαίωση συμμετοχών με παρουσία των παικτών την ίδια μέρα από τις 10:00 μέχρι τις 10:30 πμ.

 

  1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Ελβετικό σύστημα 5 ή 6 γύρων με χρόνο σκέψης 10΄ και 3’’ σε κάθε κίνηση για τον κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα. Ισχύουν οι κανονισμοί της FIDE και ειδικότερα οι κανονισμοί για το ΓΡΗΓΟΡΟ ΣΚΑΚΙ (RAPID-PLAY).

 

  1. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους),

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ – 1 (βαθμοί των αντιπάλων πλην ενός),

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων),

δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα),

ε) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

 

  1. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στον/ην πρώτο/η της γενικής κατάταξης κάθε κατηγορίας θα απονεμηθεί κύπελλο. Στο δεύτερο και τρίτο της γενικής κατάταξης, καθώς και στο πρώτο κορίτσι κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν μετάλλια. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Επιπλέον στο Δημοτικό Σχολείο με τη μεγαλύτερη ομαδική βαθμολογία (λαμβάνονται υπόψη οι 4 υψηλότερες βαθμολογίες των μαθητών ανεξαρτήτως τάξης) θα απονεμηθεί κύπελλο και 4 μετάλλια.

 

  1. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα το σχολικό σκάκι με τη συμμετοχή του GM και FIDE Trainer Θάνου Μαστροβασίλη, μέλους της Εθνικής Ελλάδος, καθώς και αγώνας simultane (αντιμετώπιση πολλών αντιπάλων ταυτόχρονα) από                                        διακεκριμένους αθλητές της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι το 2017 κατέκτησαν τη 2η  θέση στο Κύπελλο Ελλάδος και την 3η θέση στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη.

 

  1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης, Φώτιος Σαχινίδης, Γαβριήλ Μαστροβασίλης, Δημήτρης Παπαθανασίου, Νικόλαος Ζεϊμπέκης, Μπαρμπουνάκης Αλέξανδρος.

Συντονιστής: Δημήτρης Παπαθανασίου

Τεχνικός Διευθυντής: Γαβριήλ Μαστροβασίλης

Επικεφαλής Διαιτητής: Στέλιος Μιμίκος

Ιατρός αγώνων: Σοφία Τσιαπακίδου, Χρήστος Παπαστεργίου

 

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

α) Δ΄ Δημοτική Κοινότητα : τηλ. 2313318517, 2313318518, 2313318545

β) Δημήτρης Παπαθανασίου: 6972 856210

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ                                   ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ