07/09/2023

Οι ακαδημίες της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης , της Ένωσης Σκακιστών Καλαμαριάς και της Σκακιστικής Ακαδημίας «Γ. Ιωακειμίδης» ξεκινούν τη λειτουργία τους για τη χρονιά 2023 – 2024.

Τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά μέσα από την ενασχόλησή τους με το σκάκι είναι αδιαμφισβήτητα: η βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης, η καλλιέργεια της αναλυτικής σκέψης και των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων, η ενίσχυση της αυτογνωσίας και την αυτοπεποίθησης, είναι μόνο μερικά από αυτά. Στόχος μας είναι όλο και περισσότερα παιδιά να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο του σκακιού και διασκεδάζοντας μέσα από το παιχνίδι να αποκομίσουν τα τεράστια οφέλη του.

Στην παρακάτω φόρμα μπορείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται:

https://forms.gle/bAajPawHuudd2y6j7

Οι εγγραφές συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παρακαλούμε να δηλώσετε όλες τις μέρες και ώρες που έχετε διαθέσιμες, ώστε να διευκολύνετε την προσπάθεια για την καλύτερη οργάνωση των τμημάτων. Στη συνέχεια θα έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας για να σας καλέσουμε ώστε να γνωριστούμε από κοντά και να ενταχθείτε σε ένα από τα τμήματά μας. Για όλα τα νέα μας μέλη υπάρχει η δυνατότητα της δοκιμαστικής παρακολούθησης των δύο πρώτων συναντήσεων του τμήματος.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν θα είναι μικρά και ομοιογενή. Εκτός από τα τμήματα που θα λειτουργήσουν δια ζώσης, έχει προβλεφθεί και η δημιουργία σταθερών on line τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή μαθητών που για λόγους απόστασης ή έλλειψης χρόνου δυσκολεύονται να προσέλθουν στο χώρο μας. Η επιτυχημένη εμπειρία μας κατά τα τελευταία έτη, όπου μεγάλος αριθμός μαθητών μας συμμετείχε και εξοικειώθηκε με την on line διδασκαλία και τους αγώνες, καθιστά την επιλογή της διαδικτυακής συμμετοχής μια εγγυημένη ποιοτικά πρόταση.

Ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο των μαθητών θα υπάρχει διάκριση σε τμήματα σκακιστικής προπαιδείας (για παιδιά ως 6 ετών), εκμάθησης σκακιού, αγωνιστικά τμήματα και τμήματα πρωταθλητισμού. Επίσης πρόκειται να λειτουργήσουν και τμήματα εκμάθησης σκακιού, αρχαρίων και προχωρημένων, για ενήλικες.

Η λειτουργία των τμημάτων πρόκειται να ξεκινήσει από τις 18 Σεπτεμβρίου 2023 και θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων όλες τις μέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής).

Η αγωνιστική έδρα των Συλλόγων μας βρίσκεται στη διεύθυνση Παπαντωνίου 14 με Ευριπίδου στην Κηφισιά – Καλαμαριά.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 6942680745 (απογευματινές ώρες) και 6976283524.

Επίσης μπορείτε να μας βρείτε μέσω fb: www.facebook.com/esth.esk καθώς και μέσω email: skakistis.gr@gmail.com.
.
.
.

Λίγα Λόγια για την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Θ), με έτος ίδρυσης το 1952, είναι το μεγαλύτερο αθλητικό σκακιστικό σωματείο στην πόλη μας και είναι ένα από τα κορυφαία σε όλη Ελλάδα. Διαθέτει μεγάλο αριθμό μελών, από απλούς λάτρεις του σκακιού ως αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών, που έχουν πετύχει πλήθος αγωνιστικών διακρίσεων, τόσο σε ατομικό όσο και σε διασυλλογικό επίπεδο.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούμε στις πιο πρόσφατες από αυτές: Ο αθλητής της ΕΣΘ Στέφανος Μαγκαλάκης κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδος ως 18 ετών για το 2023, πήρε μοριοδότηση για την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο και υπήρξε βασικό μέλος της Εθνικής Ελλάδος Εφήβων στην τεράστια επιτυχία της κατάκτησης της τρίτης θέσης στη Φετινή Σκακιστική Ολυμπιάδα ως 16 ετών στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Ο αθλητής της ΕΣΚ Θανάσης Γεωργιάδης κατέκτησε την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ως 16 ετών για το 2023, εξασφαλίζοντας κι αυτός μοριοδότηση για την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο. Η Νεανική Ομάδα (<16 ετών) της ΕΣΘ κατέκτησε τη 2η θέση στη Θεσσαλονίκη και την 6η θέση στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων για το 2022. Η παιδική ομάδα της ΕΣΘ κατέκτησε την 3η θέση στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ως 10 ετών (Junior) για το 2023, ενώ η νεανική ομάδα της ΈΣΚ αναδείχτηκε 3η στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης Παμπαίδων (<12 ετών) για το 2022. Στα Πανελλήνια Μαθητικά Πρωταθλήματα ξεχώρισε η 2η θέση του αθλητή της ΕΣΘ Ορφέα Κασμερίδη στην Α δημοτικού.

Πέρα από τον Πρωταθλητισμό, η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης έχει ως καταστατικό της σκοπό τη διάδοση του σκακιού και την καλλιέργεια των αξιών που συνδέονται με το κορυφαίο αυτό πνευματικό άθλημα. Για το λόγο αυτό η Ε.Σ.Θ βρίσκεται αδιάλειπτα σε σχέση συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης, καθώς και με δημοτικούς και πολιτιστικούς φορείς, οι οποίοι επιθυμούν να υλοποιήσουν προγράμματα εκμάθησης και κάθε είδους σκακιστικές εκδηλώσεις.

Η Ε.Σ.Θ αποτελεί τον φορέα που κατά τα έτη 2013 – 2016, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Kasparov και με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος,, υλοποίησε στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την Ελλάδα το πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία», ένα πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της σκακιστικής εκπαίδευσης στο σχολικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα, το διδακτικό υλικό που μεταφράστηκε και χρησιμοποιήθηκε, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό που απασχολήθηκε σ’ αυτό, έλαβαν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης η Ε.Σ.Θ, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, έχει υλοποιήσει για πολλά έτη το πρόγραμμα “ Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σας Μαθαίνει Σκάκι”, στέλνοντας μεγάλο αριθμό από τους καταρτισμένους εκπαιδευτές της στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και πραγματοποιώντας ανοιχτά εργαστήρια σκακιού σε εκατοντάδες παιδιά.

Κατά τις θερινές περιόδους 2015, 2016 και 2019 η Ε.Σ.Θ, σε συνεργασία με τον οργανισμό “Αναγέννηση και Πρόοδος”, παρείχε εκπαιδευτές για την υλοποίηση του προγράμματος “Αθλητικά Μονοπάτια”, που αφορά στην ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων για παιδιά, σε μεγάλο αριθμό νησιών της άγονης γραμμής.

Ακόμη, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, σε συνεργασία με τον οργανισμό “Creativity Platform” και το Δήμο Θεσσαλονίκης, η Ε.Σ.Θ πραγματοποίησε κύκλους σκακιστικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες στο πλαίσιο του προγράμματος “Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά”.

Η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης διαθέτει την εμπειρία, το έμψυχο δυναμικό και την υλικοτεχνική υποδομή για να πραγματοποιήσει προγράμματα σκακιστικής εκπαίδευσης όλων των επιπέδων, καθώς και για να αναλάβει την οργάνωση κάθε είδους σκακιστικής εκδήλωσης (τουρνουά, αγώνες επίδειξης, σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς κ.α).

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ !